Scheidsrechters en fluiten

Hockeywedstrijden worden geleid door twee scheidsrechters, die door de thuisspelende club geleverd worden. Als club moeten we beschikken over voldoende bevoegde scheidsrechters.
• Regelmatig wordt er een spelregelcursus gegeven en wordt het examen afgenomen. We nodigen elk lid van 15 en ouder uit voor deze spelregelcursus.
• Voor echt getalenteerde fluiters staat de weg open om bondsscheidsrechter te worden. Dan word je door de District Arbitrage Commissie opgesteld om wedstrijden neutraal te leiden tussen de hogere teams in het district. Er zijn spelregelboekjes in omloop. Wie geïnteresseerd is, kan er een opvragen bij de arbitragecommissie.

Voor alle zaken rondom de scheidsrechters zijn verantwoordelijk:

Robert van Lemel

Indeling

Anja van den Hengel

Kun je niet fluiten, dan dien je zelf voor vervanging te zorgen!
Namen en nummers van de scheidsrechters kun je na inloggen vinden op deze website onder
"Mijn MHCB" en dan "Scheidsrechters".

In het clubhuis en op de website is altijd een lijst met alle namen, kaart- en telefoonnummers van alle scheidsrechters te vinden. Een opgestelde scheidsrechter die verhinderd is, moet zelf voor vervanging zorgen. Scheidsrechters zijn er niet alleen om de wedstrijden in goede banen te leiden, zij letten er ook op dat iedereen het juiste tenue draagt en dat de wedstrijd sportief verloopt. Hij/zij kan straffen opleggen, waaronder het tijdelijk of definitief verwijderen van spelers. Het bestuur is bepaald niet gelukkig als een speler van de eigen club van het veld wordt gestuurd en zal meestal een onderzoek naar het gebeurde instellen. Dit kan naast een door de bond opgelegde straf tot aanvullende strafmaatregelen leiden.

Spelregelkennis lijn

De hockeybond heeft een nieuwe "spelregelkennis lijn" ontwikkeld. Deze spelregelkennis lijn is ervoor om de jeugd spelenderwijs met de hockeyregels kennis te laten maken. Deze nieuwe "lijn" is meer van deze tijd, zodat de jeugd zich hierbij prettiger aangesproken zal voelen.

Gedrag tijdens een wedstrijd

Als we de berichten, ook binnen de hockeysport, over toenemende incidenten serieus willen nemen (en dat doen we) en er wat aan willen doen (en dat willen we) dan heeft de aanvoerder en/of coach daarin een belangrijke rol. Tolereer in ieder geval niet dat eigen spelers over de schreef gaan tijdens de wedstrijd; niet tegen de tegenstanders noch tegen de scheidsrechters. Een speler die door blijft gaan, kan het beste even aan de kant worden gezet om af te koelen. Vroegtijdig ingrijpen voorkomt erger.