za 01/12  Start Zaalhockey c

Praktische tips voor trainers en coaches van MHC Barneveld

Een goed team moet de keeper laten keepen, m.a.w. zelf zijn keuzes laten maken maar trainers en coaches kunnen de keeper hierbij helpen!

1.        Maak afspraken met je keeper

·         Ook de keeper dient op tijd omgekleed aanwezig te zijn op het veld voor een training.

·         De keeper heeft een warming-up nodig, deze kan deels afwijken van de groep.   Bespreek wat de ideale warming-up is.

·         Maak een speler of assistent trainer verantwoordelijk voor het inspelen van de keeper. Maak een inspeelschema met zowel korte ballen voor het voetenwerk als lange ballen vanaf kop cirkel. De keeper is zelf verantwoordelijk voor het doorlopen van dit inspeelschema.

·         Na de training gaat de keeper samen met het team het veld af. Het team heeft hier verantwoordelijkheid maar de keeper zal zich dus in de kleedkamer moeten omkleden in plaats van op het veld.

2.        Stel vragen aan je keeper

Voorbeeldvragen;

·         Wat heb je tijdens de afgelopen keeperstraining geleerd?

·         Waar ga je vandaag technisch op letten bij onze teamtraining?

·         Hoe ging deze oefening bij jou?

·         Wat zou je bij de volgende oefening beter willen doen?

·         Hoe kan ik je helpen bij het verbeteren van je techniek?

·         Wat gaat er goed bij onze verdedigers, wat kan er beter?

3.        Betrek je keeper bij de uitleg

·         Zowel in de wedstrijd als in de training heeft de keeper een belangrijke rol, niet alleen in het tegenhouden van ballen maar ook in het meekijken en coachen. Betrek de keeper altijd als je met de groep bij elkaar komt om bepaalde momenten te bespreken en tips te geven.

·         Formuleer opdrachten voor je keeper tijdens oefeningen/wedstrijden.

·         Geef de keeper een extra uitdaging mee door hem/haar punten te laten verdienen bij ieder goed weggewerkte bal.

4.   Coach je keeper positief

·         Pas je taalgebruik aan, aan de leeftijd van de keeper.

·         Vertel een keeper wat je verwacht.

·         Benoem goede acties concrete en persoonlijk; aanmoedigen is goed maar een

compliment gericht op een specifieke actie blijft het beste hangen en werkt motiverend.

5.        Train je keeper actief

·         Maak spelers bewust dat ook zij de keeper beter kunnen maken door in het begin van de training/warming-up rustig af te ronden en tijdens de training harder en meer geplaatst ballen spelen op doel.

·         Als je met 2 trainers op het veld staat kan één trainer zich bezighouden met de keeper en de verdediging. De andere kan zich richten op het thema van de training.

·         Vergelijk trainingssituaties met momenten uit de wedstrijd en speel deze na tijdens de training.

·         Speel met de lengte en intensiteit van je oefeningen. Voorkom dat een keeper te weinig ballen krijgt, of juist teveel in een korte tijd. Bij jonge keepers is afwisseling belangrijk.

·         Let op de veiligheid van je oefeningen en zorg dat er altijd maar 1 speler met een bal in de cirkel staat, zodat de keeper zich hier op kan richten.

·         Help de keeper met het coachen van het team, dit kan je doen door het voor te doen tijdens eindpartijen op de training of door de keeper een keer achter het doel een partij te laten coachen. Zo kan de keeper zich concentreren op het coachen en later op het keepen en coachen.

·         Laat keepers ook de rebound verwerken bij een actie op doel, laat spelers dus ook actief op de rebound inlopen.

·         Benoem bij jonge trainers ieder keer de basishouding voordat ze en actie maken. De juiste accenten zijn op te vragen bij Anko Teulen, onze keeperstrainer.

·         Help keepers zich te concentreren tijdens een partijvorm door zich te focussen op 1 of 2 werkpunten

Inspelen van de keeper

Iedereen is het er over eens dat een goede keeper belangrijk is voor het team.

Voor de wedstrijden (en trainingen) zie je echter vaak een kluitje spelers voor het doel die proberen zo hard mogelijk te scoren. Daartussen staat dan vaak een keeper die mag proberen die ballen tegen te houden. En dan nog het liefst alle ballen tegelijk.
In de praktijk blijkt dit zelden een goede start voor een training, een wedstrijd, of een lange carrière als keeper.

Een slecht ingespeelde keeper is koud en kan minder makkelijk bewegen en heeft vaak angst voor de bal.
Een goed ingespeelde keeper is lekker warm, kan goed bewegen en heeft geen angst voor de ballen die in de wedstrijd of training op hem afkomen.

Hierbij wat tips om te zorgen dat de keeper beter aan de wedstrijd of training kan beginnen:

- Zorg ervoor dat het team op tijd op het veld staat. Ben je te laat dan gaat dit altijd ten koste van de keeper. De keeper moet zich tenslotte nog aankleden.
- Zorg dat 1 van de spelers van het team de keeper in zijn goal inspeelt. Naast het warm worden is ook het testen van de uitrusting dan gelijk gedaan. Geef de speler een paar ballen en maak hem duidelijk dat het belangrijkste is dat de keeper warm wordt en dit kan alleen als hij voldoende ballen op de keeper speelt.
- Begin vanaf drie meter rustig over de grond op de keeper te pushen. Pak langzaam wat meer de hoeken en de hoogte. Geef de ballen zo dat hij ze tegen houd dat geeft een lekker gevoel, het gaat tenslotte om de keeper en niet om de speler die scoren leuk vind.

Let op: hard slaan heeft in het begin van het inspelen GEEN ENKELE ZIN. Of het harder kan geeft de keeper zelf aan naarmate hij meer ingespeeld raakt. Maar de keeper bepaald dit!!!