do 31/5  Bedrijfshockeytoerno
do 14/6  ALV

Dames door de week

Nooit op zondag, altijd doordeweeks!

Een klein stukje geschiedenis: In 1911 werd de Nederlandse Dames Hockeybond opgericht. In 1941 werd deze bond onderdeel van de huidige KNHB, die destijds bepaalde dat het spelpeil omhoog moest, dwz de trainingstijd en -intensiviteit moest toenemen. Voor de 30+ was deze inspanning te hoog en men was van mening dat ‘het gezinsleven hier teveel schade van zou ondervinden’.

De dames doordeweeks competitie werd als volgt opgezet: In 1955 organiseerden 4 clubs uit het westen hun eerste onderlinge competitie.
De belangrijkste bepalingen voor deelname: KNHB lidmaatschap, speelsters vanaf 30 jaar die niet in ander competitieverband deelnemen, spelen op een werkdag, mét lunch/borrel na, bij slecht weer niet spelen. Een belangrijk gedachtegoed wat de oprichtsters deelden (en terug te vinden is in de oprichtingsstatuten) was ‘het behoud van de liefde voor het spel, het gemeenschappelijk ten strijde trekken en het samen zijn; een vaste break in de daagse sleur en dan vooral in de buitenlucht, maar dan ook op een gemoedelijker basis én op een werkdag’!

Het aantal damesveteranen teams werd na 1955 snel groter. In alle delen van het land vond het westelijk initiatief navolging en ontstonden min of meer ‘wilde, niet officiële’ competities zowel in het zuiden, en later ook in het noorden en oosten van het land.
De KNHB had hier echter geen enkele zicht op maar droeg wel verantwoording via het clublidmaatschap.

Na uitgebreid overleg (én de garantie dat de damesveteranen competitie haar eigen karakter en identiteit zou behouden) werd er uiteindelijk een landelijke Commissie Dames Veteranen opgericht die in samenwerking met een bondsbestuurslid een en ander in goede banen moest gaan leiden. De C.D.V. werd een officiële bestuurscommissie van de KNHB en in seizoen 1985/1986 werd de integratie van de damesveteranen binnen de bondsstructuur een feit.

Nog steeds vormen de damesveteranen een van de belangrijkste pijlers onder de hockeysport in Nederland. Deze dames, die hun actieve hockeyjaren reeds achter zich hebben, zijn veelal actieve leden van hockeyverenigingen. Dit zijn de dames die op zaterdag rijden voor hun hockeyende kroost, de bar of de wedstrijdtafel bezetten, nog actief een jeugdteam coachen of in commissies en besturen van de vereniging actief zijn.

Naast het vrijwilligerswerk in het weekend op de club spelen zij doordeweeks (op de donderdagmiddag of dinsdagochtend) hun eigen competitiewedstrijden.
Naast deze competities worden er door de landelijk CDV ook landelijke toernooien georganiseerd; het warming up toernooi aan het begin van de competitie, het Noor Huurman-toernooi, het Zilveren Schoen-toernooi en het Midwinterhoorn Toernooi.

De laatste tien jaar is het aantal elftallen dat meespeelt in de doordeweeks competitie helaas afgenomen. Maatschappelijke veranderingen en sociale factoren spelen hierin mee. De dertigers van nu werken (parttime) en onderhouden tevens hun gezin, een combinatie die alle tijd vergt. Veel teams hebben dan ook problemen met het vinden van jongere aanwas. Veel potentiële speelsters melden zich echter wel aan bij het trimhockey!

Een van de oorzaken van de afname ligt echter ook bij de onbekendheid van de competitie. Zowel de hockeyclubs zelf als de KNHB zouden de damesdoordeweeks competitie meer gezicht kunnen geven.
Via de huidige communicatiemiddelen moet dit mogelijk zijn. Op het internet heeft elke vereniging inmiddels een site, waarop het veteranenhockey een plaats zou moeten krijgen. Hier ligt voor de betreffende teams mogelijkheden.

Het competitieverloop is inmiddels al geruime tijd via de standenmotor van de KNHB te volgen.

Bij MHCBarneveld speelt het veterinnenteam op de dinsdagmorgen.